
Hacamat Nedir?
İnsan vücudu gündelik hayatta birçok farklı toksin, mikroorganizma, bakteri, virüs ve zararlılar ile karşılaşmaktadır. Farklı nedenler sonucunda bu zararlılar insan vücuduna bulaşırken, genellikle kan içerisinde toplanır ve kan vasıtasıyla bütün vücuda yayılır. Bu zararlılar, toksin oluşturmaları vasıtasıyla idrar ve ter yoluyla atılırken, deri altında birikmiş kalıntılar da yine kanın alınması vasıtasıyla vücuttan uzaklaştırılabilir. İşte bu noktada hacamat nedir sorusunun cevabı, aranan çözümlerden birini oluşturmaktadır.
Basit bir tabir ile anlatılması gerekirse, hacamat nedir sorusu için vücuttaki kirlenmiş ve toksin dolan kanın vakum vasıtasıyla dışarı alınmasıdır denilebilir. Yani hacamat nedir sorusu açısından vücudun farklı bölgelerinde yapılabilen ve uygulandığı bölgede vücut derisi altındaki bağ dokuda birikmiş toksin dolu kanın vakum yapılarak, kestiler vasıtasıyla dışarıya alınması ve vücudun bu kötü kandan temizlenmesi için uygulanan bir alternatif tıp yöntemi ya da bir şifa yöntemi denilebilir.
Tarihçesine bakıldığında da hacamat nedir sorusu için binlerce yıldır uygulanan bir tedavi yöntemidir ve iyileştirici bir etkiye sahiptir şeklinde bir tanım yapmak mümkündür. Çünkü hacamat M.Ö. 5000 yıllarında dahi Yunan medeniyetinde uygulanmış, Mısır medeniyetlerinde, Çin, Arap medeniyeti, Orta Asya, Afrika, Avrupa ve Amerika’da uygulanmış bir yöntemdir. Türk tarihine bakıldığında da hacamat nedir sorusu için gayet nitelikli cevaplar bulmak mümkün olacaktır.
Hacamat aslında tarih boyunca modern tıbbın gelişmesi sırasında bilim adamları tarafından da kullanılmıştır ve her zaman da halk içerisinde bu konuda eli yatkın kişiler alternatif tıp yöntemi olarak hacamat tedavisini kullanmıştır. Aslında ülkemiz gibi İslami yapıda mütedeyyin toplumlar içerisinde hacamat nedir sorusu için bir sünnettir cevabı da verilebilir. Çünkü Resulullah (S.A.V.) Efendimiz, Miraç olayını tamamladıktan sonra bir tedavi yöntemi olarak hacamat yöntemini seçmiştir.
Zira Peygamber Efendimiz’in hacamat yöntemini seçmesi ve gerçekten sağlıklı olduğunu önermesi, farklı kaynaklarda aktarılmış ve bu konuda hadisi şerifler ile öğütler sunduğu da ifade edilmiştir. Meleklerin Miraç gecesinde Peygamber Efendimiz’e “Hacamat olmaya devam et! Ümmetine de hacamat olmalarını emret!” gibi bir ifade kullandıkları aktarılmıştır.
Hacamat Nedir? Faydaları

Hacamatın Faydaları
Hacamat, tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından tercih edilmiş, İslam tarihinde Peygamber Efendimiz tarafından tercih edilmiş ve önerilmiş bir tedavi yöntemidir. Aslında hacamat nedir sorusu için hem tamamlayıcı yapıya sahip olan hem de geleneksel olarak kullanılan eski zamanlardan gelmiş ve günümüzde de popüler bir tedavi yöntemidir cevabı verilebilir. Türk toplumunda her zaman kupa tedavisi olarak da adlandırılmış bu yöntem, bazen geçici süreli rahatsızlıklarda hızlı tedavi için bazen kronik rahatsızlıklarda tamamlayıcı tedavi için tercih edilebilir.
Türk sağlık yapısı içerisinde de hacamat nedir sorusu için tıbbi olarak da bir cevap bulunmaktadır. Özellikle bu noktada 27.10.2014 tarihli ve 29158 sayılı resmi gazetede yayınlanmış bir yönetmelik, hacamat nedir sorusu için önemli bir cevap oluşturmaktadır. Çünkü bu yönetmelik Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği olarak, içeriğinde hacamat tedavisi ile ilgili gereken bilgileri bulundurmaktadır.
Hacamat, sağladığı önemli artılar ile birlikte özellikle çok büyük faydalara da sahiptir. Yani teknik olarak hacamat nedir sorusu içerisinde bulunan vücuttan kirli kanın alınması işlemi ifadesi sonucunda, vücutta birçok farklı faydanın elde edildiği görülebilir. Örnek olarak hacamat tedavisi sayesinde damarlardaki tıkanıklıklar açılarak, birçok farklı ağrı, sinir rahatsızlığı, fıtık ağrıları, bağışıklık sisteminin direnç kazanması veya tansiyon dengesizliği konusunda iyileştirici etkiler elde edilir.
Akla gelebilecek birçok farklı hastalık için fayda sağlayan hacamat, örneğin ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yapıldığında, mevsim hastalıklarına yakalanmandan bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmaktadır. Hacamat, fiziki olarak birçok farklı hastalıkta faydalar sağladığı gibi manevi olarak da vücudun daha güçlü, dinç ve zihnin açık hale gelmesine yardımcı olur.
Değişen faydalardan bahsedilmesi gerektiğinde, hacamat nedir sorusu kadar önemli bir yapıyla hacamat tedavisi sayesinde kasların gevşemesi, pıhtıların çözülmesi, felç ağrılarının dahi giderilebilmesi için tamamlayıcı bir yapı elde edildiği ifade edilebilir. Öyle ki hacamat diyabet hastalığı, diş rahatsızlıkları, prostat, adet düzensizliği, kısırlık, cinsel rahatsızlıklar, menopoz, astım veya bel fıtığı gibi birçok farklı rahatsızlığa karşı faydalar oluşturmaktadır.
Hacamat Ne Demek?
Hacamat nedir sorusu teknik ve pratik bir şekilde açıklanırken, aslında hacamat ne demek sorusu ise farklı bir konu oluşturmaktadır. Hacamat kelime anlamı ile birlikte aslında tamamen Arapça bir kelime olarak dilimize geçmiştir ve Arapçada kanın vücuttan alınması gibi bir anlam oluşturmaktadır. Türkçede de hacamat tedavisi için çok uzun yıllardan bu yana geleneksel yöntemlerde bardak, kupa ve sonrasında üretilmiş özel hacamat aparatları kullanıldığı için genel isim ile kupa tedavisi şeklinde adlandırılmıştır.
Hacamat tedavisinde kullanılan aparatlara bakıldığında ısı vasıtasıyla deri üzerinde vakum oluşturan kupa tarzı bir malzeme bulunmaktadır. Bu malzeme vücutta oluşturduğu vakum sayesinde kirli kanın deri altında toplanmasını ve sonrasında kesikler vasıtasıyla da kanı vakumlayarak vücuttan dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Yani aslında bu açıdan hacamat nedir sorusu kapsamında da vakum malzemeleri ile vücutta kirli kanın dışarıya alınacak şekilde toplanması ve sonrasında kesiler vasıtasıyla alınmasıdır denilebilir.
Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır?
Temel olarak birçok farklı tanım ile birlikte hem teknik anlamda hem de gündelik anlamda hacamat nedir sorusu cevapladıktan sonra yine teknik anlamda hacamat nasıl yapılır sorusunun cevaplanması da sağlanmalıdır. Hacamat, bir takım işlemler sonucunda kesikler oluşturulması vasıtasıyla kanın vücuttan alınması işlemi olduğu için aslında cerrahi müdahale gerektiren bir işlemdir. Fakat tarih boyunca bu işi ehil olmuş kişiler bilgili bir şekilde gerçekleştirirken, kendilerinden sonrasında da farklı kişiler yetiştirerek tedavi yönteminin sürdürülmesini sağlanmıştır.
Bugün hacamat nedir sorusunun cevabını verebilecek birçok farklı tıp uzmanı bulunmak ile birlikte hacamat tedavisi sağlık kuruluşlarında ve tıbbi kliniklerde de uygulanmaktadır. Hacamat uygulanması için öncelikle vücutta farklı rahatsızlıklara bağlı olarak sırt, boyun, kafa, bacak veya omuz gibi bölgeler tercih edilir. Bölge üzerinde usulen en fazla 0,3 milimetre derinliklerinde çizikler oluşturulur ve sonrasında kupa şeklinde hacamat aparatlarıyla vakum oluşturularak, bu bölgedeki kirli kan vücudun dışına alınır.
Hacamat uygulaması için tamamen tok veya tamamen aç olmamak ve uygulamanın bir gün öncesinde ve bir gün sonrasında hayvansal gıda tüketmemek önemli ayrıntılardır. Ayrıca banyodan çıkıldıktan sonra hacamat uygulanması doğru olmamakla birlikte yara ya da yanık gibi bölgeler üzerinde hacamat uygulanmaz. Uygulama öncesi kişinin abdest almış olması önemlidir. Hacamat uygulanan bölgede en fazla 5 adet kupa ile vakum işlemi gerçekleştirilmesi en doğru uygulamalardan birisidir.
Hacamat Yaptıranlar
Hacamat yaptırmak için aslında kişinin yaşı, cinsiyeti veya inanışı elbette ki bir değişiklik oluşturmayacaktır. Ancak anemi rahatsızlığı olan, kanser hastalığı bulunan, hamile olan kişiler, 2 yaş altında, 70 yaşın üstündeki kişiler ya da organ nakli yapılmış kişiler gibi bazı gruplar için hacamat doğru görülmemektedir. Spesifik olarak belirtilen gruplar dışında sünnet-i seniyye yaşayan, bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen veya hastalıklarda tedaviye katkı sağlamasını isteyen kişiler için hacamat uygulanabilir.
Dünya geneline bakıldığında tarih boyunca hacamat devlet adamları tarafından yaptırılmıştır. Büyük bir fayda sağladığı açısından da özellikle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) tarafından da hem yaptırılmış hem de yaptırılması emredilmiş bir tedavi uygulamasıdır. Hacamat faydaları arasında örnek olarak hafızayı güçlendirmesi gibi bir avantaj bulunduğu için İslami inanışta hafızlar ve alimler tarafından da belirli dönemlerde sünnet olması hasebi ile de tercih edilmektedir.
Hacamat Neden Yapılır?
Aslında hacamat nedir sorusunun cevabı neden yapıldığını net bir şekilde cevaplayacak niteliktedir. Çünkü hacamat nedir sorusunun yanıtına bakıldığında, vücutta birikmiş toksin içerikli ya da kimyasal maddeler ile kirlenmiş kanın ince deri altından alınması ve vücudun temizlenmesi işlemidir gibi bir yanıt bulunmaktadır. Bu bağlamda da neden yapıldığı net bir şekilde görülebilir.
Hacamat tedavisi, vücudun kirli kandan arındırılması, bağışıklığın güçlendirilmesi, daha güçlü bir yapının elde edilmesi ve manevi açıdan da rahatlık elde edilmesi için uygulanmaktadır. Hacamat kronik rahatsızlıkların tedavisinde ek faydalar oluştururken, birçok farklı rahatsızlığın tedavisinde de önleyici bir yapıya sahiptir.