
Peygamberimiz (s.a.v.), Hacamat’ın en iyi tedavilerden biri olduğunu açıklamıştır: “Kendinizi tedavi ettiğiniz en iyi ilaç Hacamattır veya ilaçlarınızın en iyilerindendir” veya “Uygulayabileceğiniz en iyi tedavi Hacamattır. ” [Sahih Buhari Hadis-No: 5371]
Hadiste anlaşılacağı üzere, hacamat en iyi tedavi yöntemlerinden birisi olarak, Peygamberimiz tarafından tavsiye edilmiştir.
“En iyi tedavi hacamattır, kanı temizler, sırtını rahatlatır ve görme keskinliğini arttırır”. [El-Hakim 4/212, Tirmizi Hadis No: 3053] Bu hadisten de hacamatın farklı şekillerde faydalarının olabileceği vurgulanmıştır. Günümüzde birçok hastalıkta hacamat başarılı şekilde uygulanan bir yöntem haline gelmiştir.
Hacamat İçin En İyi Günler
Ebu Hureyre (ra) rivayetinde Resulullah’ın (asm), şöyle buyurduğunu bildirdi “Kim kendine hacamat yaptırmak isterse 17 , 19 veya 21. Günü beklesin. (Hicri günler ) O günlerde yapılan hacamatta hastalıklara şifa vardır .” [Sünen Ebu Davud Hadis No:3861].
Hacamat için en iyi günler, Hicri olarak 17, 19 ve 21. günlerdir. Kameri ayın son 15 günündeki tekli günler hacamat için en ideal günlerdir. Bu günlerde ayın dünya üzerindeki çekim gücü artmaktadır. Ayın çekim gücüne bağlı olarak vücuttaki kirli kanları dışarı almak daha kolay olmaktadır. Tekli olan hicri günler Cuma ve Çarşamba günlerine denk gelmiyorsa hacamat yapılması tavsiye edilmiştir. Hacamat için yıl içerisinde en iyi gün ise Hicri günlerde 17.günün Salı gününe denk geldiği gündür. Bu günlere altın hacamat günü denmektedir. 2021 yılı altın hacamat günlerine ilgili linkten bakabilirsiniz.
Kasım Hacamat Günleri 2021
Kasım ayı içerisinde hacamat yaptırmak isteyenler aşağıdaki günler için uzman hacamatçılardan hacamat randevusu alabilirler.
2 KASIM SALI 2021
22 KASIM PAZARTESİ 2021 ( Sünnet hacamat günüdür)
28 KASIM PAZAR 2021
30 KASIM SALI 2021
Bu tarihler Kasım ayı içerisinde hacamat yapılabilecek en iyi günlerdir. Diğer hacamat günlerini öğrenmek için Hacamat Takvimi 2021 sayfasını inceleyebilirsiniz.
Miraç Olayında Hacamat Tavsiye Edildi
Abdullah ibn Mes’ud’un (Allah Ondan razı olsun) rivayet ettiği bir rivayette melekler, “Ey Muhammed, ümmetine hacamat (hacamat) emret” dediler. [Tirmizi]. Miraç olayının gerçekleştiği günde, melekler Peygamber Efendimize (sav) hacamat olmalarını emret şeklinde tavsiyelerde bulundular. Melekler hacamatın faydasından dolayı İslam Ümmetinin hacamat olmalarının faydalı olacağından bu tavsiyede bulunmuşlardır. Peygamberimiz de hacamatı ümmetine tavsiye etmiştir.
Resulullah’a (s.a.v.) hacamat yaptırılması
Enes ibn Maalik (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) ensede ve ensede bulunan iki damara üç defa hacamat (hacamat) yaptırmıştır. [Sahih Sünen abu Davud (3860)].
İbnü’l-Kayyum (Allah ona rahmet etsin), Rasûlullah (s.a.v.)’in kendisine sihir yapıldığında başına hacamat yaptırdığını ve doğru yapıldığında bunun şifaların en hayırlısından olduğunu zikretmiştir. [Zaad al Ma’ad (4/125-126)].
Cabir ibn Abdullah (r.a.)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) atından bir hurma ağacının gövdesine düşerek ayağını burktu. “ Rasûlullah (s.a.v) ayağı morardığı için ayağına hacamat yaptırdı.” [Saheeh Sunan ibn Maajah (2807)].
Enes’in rivayet ettiğine göre Peygamber (s.a.v.) boyun ve sırtın üst kısmındaki damarlara hacamat yaptırırdı. [Tirmizi]
Abdullah ibn Abbas, Resulullah’ın (
s.a.v) ihramdayken tek taraflı bir baş ağrısından dolayı başına hacamat yaptırdığını bildirdi. [Sahih-i Buhari (5701)].
İbn Abbâs (Allah Ondan razı olsun)’dan rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) hacamat yaptırmış ve hacamat ücretini kendisi ödemiştir.” (Buhari, 10/124; Müslim 1202).
Zeka ve Hafıza İçin
İbn Ömer (Allah Ondan razı olsun)’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Aç karnına hacamat daha hayırlıdır. Onda şifa ve bereket vardır. Aklı ve hafızayı geliştirir…” [Sünen-İbn-Mâce Hadis No:3487].
Baş ağrısı
Resûlullah’ın (s.a.v) hizmetkarı Selma (Allah Ondan razı olsun) şöyle demiştir: “Bir kimse baş ağrısından Resûlullah’a (s.a.v.) şikayet ettiğinde, O (s.a.v) onlara hacamat yaptırmalarını tavsiye ederdi. ” [Saheeh Sunan Abi Davud (3858)].
Zehir
Abdullah ibn Abbas (r.a.)’den rivâyete göre yahudi bir kadın, Rasûlullah’a (s.a.v.) zehirli et verdi ve Rasûlullah (s.a.v.) ona “Bunu yapmanıza ne sebep oldu?” diye haber gönderdi. “Eğer gerçekten peygambersen, Allah onu sana haber verir, değilsen de ben insanları senden kurtarırım!” buyurdu. Rasûlullah (s.a.v.) bundan bir acı duyunca hacamat yaptırdı.
Referans
alsunnahhijama.com/Authentic-Hadiths-About-Hijama-Cupping-Therapy