Kronik sinüzit, tedavi olmanıza rağmen burun ve başınızın içindeki boşlukların (sinüslerin) şişmesi sonucu ortaya çıkar. Üç ay veya daha uzun süre iltihaplanması durumunda ağrı olarak kendini hissettirir. Yazımızda kronik sinüzite hacamatın faydalarını ele alacağız. Öncelikli olarak kronik sinüzit hakkında bilgi aktaralım. Daha sonra hacamat ne gibi faydalar sağlıyor onu ele alalım.
Oldukça yaygın olan kronik sinüzit, mukusun normal şekilde boşalmasını engeller ve burnunuzu tıkar. Burnunuzdan nefes almak zorlaşmaya başlar. Gözlerinizin etrafındaki alan şişer veya hassaslaşır.
Kronik sinüzit, bir enfeksiyon sonucu gelişebilir. Sinüslerdeki büyüme (burun polipleri) veya sinüslerdeki zarın şişmesi ile ortaya çıkabilir. Kronik rinosinüzit olarak da adlandırılan durum hem yetişkinleri hem de çocukları etkileyebilir.
Kronik Sinüzitin Belirtileri
Kronik sinüzitin yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:
- Burun iltihabı belirir
- Burundan katı ve renksiz akıntı oluşur
- Boğazın arkasından akıntı olur
- Burun tıkanıklığı, burnunuzdan nefes almada zorluğa neden olur
- Gözlerinizin, yanaklarınızın, burnunuzun veya alnınızın çevresinde ağrı, hassasiyet ve şişlik oluşur
- Koku ve tat duyusunda azalma yaşanır
Diğer belirti ve semptomlar şunlar olabilir:
- Kulak ağrısı
- Üst çenenizde ve dişlerinizde ağrı
- Öksürük veya boğaz temizleme gereksinimi
- Boğaz ağrısı
- Ağız kokusu
- Yorgunluk
Kronik sinüzit ve Akut sinüzit
Kronik sinüzit ve akut sinüzit benzer belirti ve semptomlara sahiptir. Şunu belirtmek gerekir ki, akut sinüzit, genellikle soğuk algınlığı ile ilişkili sinüslerin geçici bir enfeksiyonudur. Kronik sinüzitin belirti ve semptomları en az 12 hafta sürerken ; kronik sinüzit gelişmeden önce birkaç akut sinüzit atağı yaşayabilirsiniz. Ateş, kronik sinüzitin yaygın bir belirtisi değildir. Akut sinüzitte ateş yaygın bir belirti olabilir.
Ne zaman doktora görünmeli
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzdan randevu alın:
- Birkaç kez sinüzit geçirdiniz ve durum tedaviye yanıt vermiyorsa
- 10 günden uzun süren sinüzit semptomlarınız varsa
- Doktorunuzu gördükten sonra semptomlarınız düzelmiyorsa
Ciddi bir enfeksiyona işaret edebilecek aşağıdaki belirtilere veya semptomlara sahipseniz hemen bir doktora görünün :
- Ateş
- Göz çevresinde şişlik veya kızarıklık
- Şiddetli baş ağrısı
- Alın şişmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Çift görme veya diğer görme değişiklikleri
- Boyun tutulması
Kronik sinüzit nedenleri
Kronik sinüzitin yaygın nedenleri şunlardır:
- Nazal polipler. Bu doku büyümeleri burun pasajlarını veya sinüsleri tıkayabilir.
- Sapmış nazal septum. Burun delikleri arasındaki duvar – sinüs pasajlarını kısıtlayabilir veya bloke ederek sinüzit semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Burun kayması veya eğriliği bu durumu kötüleştirebilir.
- Diğer tıbbi durumlar. Kistik fibroz, HIVve diğer bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar gibi durumların komplikasyonları burun tıkanıklığına yol açabilir.
- Solunum yolu enfeksiyonları. Solunum yolunuzdaki enfeksiyonlar, en yaygın olarak soğuk algınlığı, sinüs zarlarınızı zedeleyebilir ve kalınlaştırabilir. Mukus drenajını engelleyebilir. Bu enfeksiyonlar viral, bakteriyel veya mantar kaynaklı olabilir.
- Saman nezlesi gibi alerjiler. Alerjilerle oluşan iltihaplanma sinüslerinizi tıkayabilir.
Kronik sinüzitte Risk faktörleri
Aşağıdaki durumlarda kronik sinüzite yakalanma riskiniz artar:
- Eğri burun
- Burun polipleri
- Astım
- Aspirin duyarlılığı
- Diş enfeksiyonu
- HIV/AIDSveya kistik fibroz gibi bir bağışıklık sistemi bozukluğu
- Saman nezlesi veya başka bir alerjik durum
- Sigara dumanı gibi kirleticilere sürekli maruz kalma
Kronik sinüzitte komplikasyonlar
Kronik sinüzit komplikasyonlarının ciddi etkileri nadir olsa da şu durumlar yaşanabilir:
- Görüş problemleri. Sinüs enfeksiyonunuz göz yuvanıza yayılırsa, görme azalmasına veya kalıcı olabilen muhtemelen körlüğe neden olabilir.
- Nadiren, kronik sinüziti olan kişilerde beyin ve omuriliği çevreleyen zar ve sıvıda iltihaplanma (menenjit), kemiklerde enfeksiyon veya ciddi bir cilt enfeksiyonu gelişebilir.
Kronik sinüziti Önleme
Kronik sinüzite yakalanma riskinizi azaltmak için şu adımları atmalısınız:
- Üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçının. Soğuk algınlığı olan kişilerle teması en aza indirin. Özellikle yemeklerden önce ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.
- Alerjilerinizi yönetin. Belirtileri kontrol altında tutmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Mümkün olduğunca alerjiniz olan şeylere maruz kalmaktan kaçının.
- Sigara dumanından ve kirli havadan kaçının. Tütün dumanı ve hava kirleticileri akciğerlerinizi ve burun deliklerinizi tahriş edebilir ve zedeleyebilir.
- Nemlendirici kullanın. Evinizdeki hava kuruysa, örneğin sıcak havayı zorla ısıtmışsanız, havaya nem eklemek sinüzitin önlenmesine yardımcı olabilir. Düzenli, kapsamlı temizlik ile nemlendiriciyi temiz ve küften uzak tuttuğunuzdan emin olun. Kaynak
Kronik Sinüzite Hacamatın Faydaları
Hacamat birçok hastalığa fayda sağladığı gibi, kronik sinüzitin tedavisinde de çok büyük yararlar sağlamaktadır. Hacamat ile kılcal damarları tıkayan ve dolaşımı engelleyen atıl kanlar dışarı alınır. Böylece kan akışı daha rahat gerçekleşir. Kan akışının rahat olduğu bölgelerde oksijen miktarı artar ve birçok rahatsızlık kendiliğinden ortadan kalkar. Özellikle alın bölgesinden işinde uzman bir hacamat erbabı tarafından yapılacak hacamat işlemi büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Alın ve baş bölgesi hacamatı kronik sinüzit rahatsızlığında çok başarılıdır. Sadece rahatsızlık dönemi için değil aynı zamanda , kronik sinüziti engellemek için de hacamat takvimi günlerine uygun olarak hacamat yaptırabilirsiniz.
Hacamat yaptırmadan önce mutlaka hacamat günleri hakkında bilgi edinin. Günü belirledikten sonra, size en yakın hacamat uzmanı uygulayıcısını bulun ve randevu alın. Hacamat ile büyük bir rahatlama göreceksiniz. En önemlisi de kronik sinüzitiniz varsa düzenli aralıklarla önleyici olarak hacamat yaptırmayı ihmal etmeyiniz.
Kronik sinuzitte hangi noktalara hacamat yapılmalı,gittigimuz hacamatcilar bu konuda bilgimiz yok diyo
İki kaşın ortası az yukarı alın bölgesi
Migren için nereye yaptırmamak lazım acaba
Migren için nereye yaptırmak lazım acaba